18/8/24

Πιτόγυρα και δρομείς

 

Πιτόγυρα και δρομείς

Ένα από τα αγαπημένα γεύματα του Έλληνα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους είναι ο γύρος σε πίτα. Το πιτόγυρο όμως έχει ενοχοποιηθεί για την αύξηση βάρους και λίπους καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Τι ισχύει όμως για τους δρομείς; Έχει θέση το πιτόγυρο στην διατροφή του δρομέα;

Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από κάποιους παράγοντες.

Ο βασικότερος παράγοντας είναι το βάρος του δρομέα. Όταν ένας δρομέας έχει μεγαλύτερο από το επιθυμητό βάρος θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφών γενικότερα. Πρέπει να αποφεύγει γεύματα πυκνά σε θερμίδες καθώς έτσι θα δυσκολευτεί να πετύχει τον στόχο του. Αν ένας δρομέας βρίσκεται στο ιδανικό για αυτόν βάρος τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για στερήσεις.

Άλλος παράγοντας είναι οι συνθήκες κατά τις οποίες θα καταναλωθεί το πιτόγυρο. Μετά από μια προπόνηση που θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια θερμίδων όπως για παράδειγμα μια έντονη διαλειμματική, τέμπο ή μεγάλο τρέξιμο ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτείνες, λίπη, υδατάνθρακες με αρκετές θερμίδες είναι επιθυμητό και μπορεί να μεταβολιστεί διαφορετικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συνθήκη.

Τέλος καθοριστικό ρόλο παίζει το τι άλλες τροφές έχει καταναλώσει μέσα στην ημέρα. Αν ήδη έχουν προηγηθεί γεύματα με πολλές θερμίδες καλό είναι να αποφεύγεται το πιτόγυρο.

Πόσες θερμίδες όμως καίει ο δρομέας και πόσες θερμίδες έχει το πιτόγυρο;

Σήμερα οι εφαρμογές των έξυπνων ρολογιών μπορούν να πραγματοποιήσουν διάφορες βιομετρήσεις και να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια τις θερμίδες που καίει ένας άνθρωπος κατά την διάρκεια της ημέρας και της άσκησης. Να σημειώσουμε εδώ αναφορικά ότι ένας δρομέας καίει 1 θερμίδα/kg σωματικού βάρους το χιλιόμετρο. Δηλαδή ένας δρομέας 70kg στα 10km καίει περίπου 700 θερμίδες. Ένας μαραθωνοδρόμος 70kg που προπονείται για καποιον αγώνα και γενικά έχει δραστήρια ζωή εύκολα δαπανά 3000kcal κατά μέσο όρο την ημέρα. Αλλά και αυτό είναι σχετικό.

Για να δούμε όμως τι γίνεται με το πιτόγυρο. Ας πάρουμε ένα τυπικό πιτόγυρο ζυγίζει 350γρ από τα οποία 80γρ είναι η πίτα (αλάδωτη), 80γρ ο γύρος, 80γρ οι πατάτες, 50γρ το τζατζίκι και τα υπόλοιπα ντομάτα και κρεμμύδι (προαιρετικό). Τότε οι συνολικές θερμίδες ίσα που ξεπερνούν τις 600kcal. Περίπου όσες έχει 240γρ πίτσα (3 μεγάλα κομμάτια) ή 1 πιάτο μακαρονάδα με κιμά. Όσον αφορά την σύσταση σε μακροθρεπτικά συστατικά το παραπάνω πιτόγυρο περιέχει περίπου 75γρ υδατάνθρακες, 33γρ πρωτεΐνες και 25γρ λίπη. Η παραπάνω σύσταση θεωρείται καλή για ένα μεταπροπονητικό γεύμα. Παρατηρείται λοιπόν ότι ένα πιτόγυρο δεν αποτελεί κάποια ακραία επιλογή για έναν δρομέα.

Ωστόσο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή του γεύματος.

Επιλέγουμε κάποιο κατάστημα που γνωρίζουμε την ποιότητα του κρέατος. Δυστυχώς τα περισσότερα καταστήματα έχουν αμφιβόλου ποιότητας κρέατα, οπότε ρωτάμε.

Δίνουμε προσοχή στις πατάτες. Επιλέγουμε πατάτες που δεν είναι προτηγανισμένες. Ιδανικά επιλέγουμε πατάτες που έχουν κοπεί και τηγανιστεί σωστά στο ίδιο το κατάστημα.

Αποφεύγουμε τις αλοιφές όπως σως, ουγγαρέζα και διάφορα άλλα που κυκλοφορούν. Μένουμε στο παραδοσιακό τζατζίκι.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση πολλών πιτόγυρων!

Απολαύστε λοιπόν το αγαπημένο γεύμα αλλά πάντα με μέτρο και με γνώση.

 

Γκουτζουρέλας Νικόλαος

Βιοχημικός – Βιοτεχνολόγος, PhD

Δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μέλος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας