10/8/24

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σε χρόνο ρεκόρ τερμάτισε στον μαραθώνιο ο Τάμιρατ Τόλα


Ο Αιθίοπας δρομέας, Τάμιρατ Τόλα, κέρδισε τον μαραθώνιο των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που έγινε το Σάββατο (10/8) στο Παρίσι, και έβαλε τέλος στην κυριαρχία της Κένυας στον αγώνα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, ο Τάμιρατ Τόλα τερμάτισε σε 2 ώρες, 6 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα, κάνοντας ολυμπιακό ρεκόρ, με τον Βέλγο Μπασίρ Αμπντί να τερματίζει 21 δευτερόλεπτα πίσω και τον Μπένσον Κιπρούτο να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο για την Κένυα, 34 δευτερόλεπτα πίσω.

Ο 32χρονος Τάμιρατ Τόλα κοίταξε προς τα πίσω καθώς πλησίαζε στη γραμμή του τερματισμού, αλλά ήταν αρκετά μακριά και είχε χρόνο να απολαύσει το χειροκρότημα. Αυτό είναι το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο του Ταμιράυ Τόλα, ύστερα από αυτό στα 10.000 μέτρα στους Αγώνες του Ρίο το 2016. «Αφού ήρθα από τον στίβο, πέτυχα πολλά στον μαραθώνιο», δήλωσε ο Τάμιρατ Τόλα, ο οποίος έσπασε ένα ρεκόρ διαδρομής 12 ετών όταν κέρδισε πέρυσι τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

Ακόμα, αυτό ήταν το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο και για τον 35χρονο Μπασίρ Αμπντί αφού ο – γεννημένος στη Σομαλία – αθλητής είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που διεξήχθησαν πριν από τρία χρόνια.

Ο – δύο φορές – υπερασπιστής του τίτλου Έλιουντ Κιπτσόγκε ήταν πάνω από οκτώ λεπτά πίσω από τον Τάμιρατ Τόλα στο σημείο των 30 χιλιομέτρων και δεν τερμάτισε. Ο τελευταίος μη Κενυάτης που κέρδισε, ήταν ο Στέφεν Κίπροτιτς από την Ουγκάντα στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο 39χρονος Έλιουντ Κιπτσόγκε ήθελε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κέρδιζε τον μαραθώνιο τρεις φορές, αλλά δεν τα κατάφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αιθίοπας Μπικίλα κέρδισε διαδοχικά στον Μαραθώνιο τόσο το 1960 όσο και το 1964. Επίσης, ο Βάλντεμαρ Τσιερπίνσκι έκανε το ίδιο το 1976 και το 1980 εκπροσωπώντας την – τότε – Ανατολική Γερμανία. Σε αντίθεση με την παράδοση, ο μαραθώνιος των ανδρών δεν διεξήχθη την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και αντ' αυτού οι γυναίκες θα τρέξουν την Κυριακή (11/8).

Πηγή https://www.ieidiseis.gr/