29/7/24

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7ος ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7ος ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

Μετά την επική μάχη και τη θυσία στον Αιώνιο Βωμό τής Ελευθερίας τών 300 Σπαρτιατών με τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα, και τών 700 Θεσπιέων με τον άξιο συναγωνιστή του Δημόφιλο, 154 Πανάξιοι Έλληνες και Ελληνίδες δρομείς, επιτελώντας ιερό χρέος τιμής και μνήμης, έτρεξαν στα χνάρια τους, στη διαδρομή που ένωσε τις μοίρες τους και τους πέρασε στην Παγκόσμια Ιστορία, ως αιώνια σύμβολα ανδρείας, πίστης στην πατρίδα και στο ιδανικό τής ελευθερίας.
Από τις πανάρχαιες ιστορικές Θεσπιές τού Κήπου τών Μουσών και τού Ναού τού Έρωτα, τής γειτονικής Άσκρης τού Ησιόδου έως τις πύλες τής Φωτιάς, τις εμβληματικές Θερμοπύλες τών αρχαίων αμφικτυόνων και τού Ναού τής Δήμητρας...
Σ' αυτά τα 102 χλμ. τής Αρχαίας Διαδρομής, δίπλα στην Κωπαΐδα και την πανάρχαια πόλη τής Αλιάρτου, έπειτα στην Πέτρα που διεξήχθη η νικηφόρα τελευταία μάχη τής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ τού 1821, ακόλουθα στο ΚΑΛΑΜΙ, τον τόπο τής θυσίας τών πατριωτών το 1944 από τους ναζιστές κατακτητές, για να φτάσει έξω από τη χιλιοτραγουδισμένη Λιβαδειά -το Ελληνοχώρι στην Τουρκοκρατία- έπειτα στο Θούριο και τη Χαιρώνεια, με την επική μάχη τού 338 π.Χ. και από εκεί στην αρχαία περιοχή τής Τιθορέας και τού Μοδίου, τού Καλλίδρομου και τής Αφέντρας τού Καλλίδρομου, τής πανάρχαιας ιστορικής Μενδενίτσας (η μεσαιωνική Βοδονίτσα με τη Μαρκησία της και τις Μυκηναϊκές ΑΥΓΕΙΕΣ) και στο τέλος στην Ανάβρα και το Παλαιόκαστρο με τον τερματισμό στον ιστορικό τόπο τών Θερμοπυλών, εκεί στο επιβλητικό περικαλλές άγαλμα τού αιώνιου στρατηλάτη, τού Λεωνίδα, που φιλοτέχνησε ο Βάσος Φαληρέας στα μέσα τής δεκαετίας τού 1950.
Εκεί, απέναντι από τον Κολωνό, το μικρό αντέρεισμα τού Καλλίδρομου, όπου έπεσαν και οι τελευταίοι Σπαρτιάτες και Θεσπιείς.
Όλοι και όλες, σε μια μαγική, μυστηριακή πορεία μέσα στη νύχτα, καθαγίασαν τη διαδρομή τών προπατόρων.
Υπερέβαλαν εαυτούς σε μια γνήσια εσωτερική απελευθερωτική ιερουργία...Τρέχοντας μέσα στη νύχτα, στα χνάρια εκείνων για περισσότερες από 8 ώρες, από τις 22.00 τού Σαββάτου έως περίπου τις 06.30 τής Κυριακής, και μετέπειτα στο φως τής ημέρας, ανεβοκατεβαίνοντας το όρος Καλλίδρομο, με την εκπληκτική θέα μετά τον Προφήτη Ηλία Μοδίου με τον Μαλλιακό Κόλπο στα πόδια τους, τον κάμπο του, τη Βόρεια Εύβοια και τα Λιχαδονήσια, τα καμποχώρια και τη Στυλίδα και τ' άλλα λιμάνια τής Πελασγικής Γης, την Όρθρυ απέναντι, όλ' αυτά να αποζημιώνουν τα μάτια τής Ψυχής, την κούραση τών σωμάτων...
Με τους 23 σταθμούς, γεμάτους Αγάπη, Μεράκι, χαμογελαστά πρόσωπα, γνώριμα από δεκάδες αγώνες σε όλη την Ελλάδα, που υποδέχονταν όλους και όλες.
Επίσης ,πολλά συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αλιάρτου -Θεσπιέων Αραπίτσα Γεώργιο στους : Δήμους Αλιαρτου-Θεσπιεων Λεβαδέων, Ορχομενού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Καμμένων βούρλων, Λαμιέων ,συνδιοργανωτές του αγώνα με τον ΑΠΣ Απόλλωνα Δυτικής Αττικής.
Ακόμη θερμές ευχαριστίες στους πολυάριθμους εθελοντές, κατοίκους περιοχών της διαδρομής του αγώνα για την αμέριστη βοήθειά τους ,όπως και τα μέλη και φίλους του συλλόγου για την προσφορά τους.
Ευχαριστούμε ακόμη, τους αδερφούς συλλόγους ,μέλη της ΕΟΣΛΜΑΥ, ΣΔΥΜ ΘΗΒΑΣ, ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ , ΕΥΚΛΗΣ, καθώς επίσης τους κατοίκους της ιστορικής Μενδενίτσας ,των Θερμοπυλών και την Πολιτιστική εταιρία και το μουσείο Θερμοπυλών.
Τέλος ,ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους, τον Ελληνικό στρατό, τις αστυνομικές αρχές, την κλινική Γιάγκου και το πλήρωμα του διατεθέντος ασθενοφόρου, τις εταιρίες DOLE ΑΕ ,TAILWIND NUTRITION και Πάνο Αλεξάκο για την υλική βοήθεια.
Αγωνιστικά νικητής στον αγώνα των 102χλμ ήταν ο Τούμπης Πασχάλης ΠΡΟΜΑΧΟΙ- COACHING ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ με νέο ρεκόρ διαδρομής 8,22,30 και στις γυναίκες η Ελένη Μπίσκα με 10,38,50  του ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ ΑΤΤΙΚΗΣ. Την σκυταλοδρομία των 2Χ51 κέρδισε η η ομάδα του ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ με την Μαρλάση Αθηνά και Σαρρή Αθανάσιο  και χρόνο 10,28,59 ενώ την σκυταλοδρομία των 4Χ25 η ομάδα του LEVADOS TEAM  με τους Κοτσολάρης Δημήτριος,  Τσόκανος Σταύρος , Σνιγκουρ Βλαδίμηρος, Σιδερη Αθανάσιο 7,47,15