21/6/24

Περιπατητικός αγώνας δρόμου κατά των ναρκωτικών

 Την ερχόμενη Τετάρτη διοργανώνεται ο 2ος βραδινός περιπατητικός αγώνας δρόμου στην κοίτη του Πηνειού (21.00) στα πλαίσια της «Παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους».

Την εκδήλωση στηρίζουν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λαρισαίων , ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας και πρόεδρος Συλλόγου Βετεράνων Αθλητών Στίβου.
Χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» και μίλησαν οι: Καφφές Ηλίας πρόεδρος ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Αλέξανδρος Κιτσιούλης πρόεδρος τοπικού παραρτήματος Λάρισας Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, Κική Καρυώτη μέλος ΔΣ Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λαρισαίων, Αποστόλης Γούλας πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας, Γιώργος Γκουζώνης πρόεδρος Συλλόγου Βετεράνων Αθλητών Στίβου.
Αναλυτικά είπαν:
Καφφές Ηλίας (πρόεδρος ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ): «Στον περιπατητικό αγώνα δρόμου των 4000 μ. και 8000 μ. την Τετάρτη το βράδυ που συνδιοργανώνουν το ΕΣΥΝ, ο ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο Α.Σ. Πελασγός και η Ένωση Γονέων Λάρισας, δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι επιδόσεις ούτε οι νικητές.
Νικήτρια σ αυτόν τον αγώνα είναι μονάχα η ίδια η συμμετοχή. Θα γίνει μια αθλητική γιορτή που συμμετέχουν ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων νομού Λάρισας, ο Σύλλογος Βετεράνων Αθλητών Στίβου Ν. Λάρισας, το Mamali Trail Run, η Κοιν. Σ. Επ. «Αθλοτεχνίες» και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ν. Λάρισας.
Ένας περιπατητικός αγώνας που μεταδίδει τα μηνύματα του διαχρονικού αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και του «ευ αγωνίζεσθαι». Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι για πολλούς από μας ένα όχημα προσωπικής διαφυγής απ’ την καθημερινότητα, ενώ για τη νεολαία μας παραμένει η μοναδική διέξοδος στα σημερινά της αδιέξοδα.
Σαν ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ αυτό που πιστεύουμε είναι, ότι πρέπει η Πολιτεία, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας μας είναι να δώσουν κύρια βάρος στην πρωτογενή πρόληψη, να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα σαν το κύριο μοντέλο θεραπείας της μάστιγας των ναρκωτικών και να ασχοληθούν με την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων.
Το υπέροχο μήνυμα ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ νομίζω είναι πάντα επίκαιρο».
Κιτσιούλης Αλέξανδρος (πρόεδρος παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών):
«Το σύνθημα που έχουμε επιλέξει για τον νυχτερινό αγώνα δρόμου μαζί με τον ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας και την Ένωση Γονέων Λάρισας στις 26 Ιούνη,  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι:
Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή, η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή, δεν επιλέχτηκε τυχαία καθώς η πρόληψη είναι το κομμάτι εκείνο που χρειάζεται να ενισχυθεί και από μεριάς της πολιτείας. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί βασική οδό πρόληψης καθώς προάγει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο υγιής ανταγωνισμός που ενισχύουν την προσωπικότητα και τη συνείδηση ενός νέου ανθρώπου. Η φετινή παγκόσμια μέρα μας βρίσκει σε μια χρονική συγκυρία, που δυστυχώς η χρήση ναρκωτικών ουσιών, τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ενώ, συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει την πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, συγχωνεύει όλα τα προγράμματα σε έναν υδροκέφαλο οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, μαζί με τα προγράμματα απεξάρτησης, βάζει ιδιώτες και ΜΚΟ επί της ουσίας από την μπροστά πόρτα. Επίσης, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι διέξοδος και λύση δεν είναι η ‘φυγή’, ψάχνουμε την ουσία στην ίδια τη ζωή. Στο πλευρό του ευρύτερου λαϊκού κινήματος να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης, ενίσχυση της πρόληψης, ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων».
Κική Καριώτη (Ένωση Γονέων και κηδεμόνων Δήμου Λαρισαίων): Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ και το ΣΕΓΑΣ γιατί υπάρχει μεγάλη αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών έχει πειραματιστεί έστω και μια φορά με κάποια ουσία ενώ παρατηρείται ότι έχει μειωθεί η ηλικία πρώτης επαφής. Τονίζουμε ότι είναι προκλητική η προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων έως σήμερα να παρουσιάσουν την κάνναβη ως ένα παρεξηγημένο φυτό αποκρύβοντας ότι είναι εξαρτησιογόνα ουσία, η οποία έχει επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα. Προκλητική και η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη χαριστική βολή στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση. Προβάλλουμε ως επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν προγράμματα πρόληψης μέσα στα σχολεία, να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό
ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς μέσα από ένα νομοσχέδιο οδοστρωτήρα. Θέτουμε ιδιαίτερα το ζήτημα της πρόληψης, το εντάσσουμε στις διεκδικήσεις μας, στην πάλη για μια καλύτερη και ολοκληρωμένη ζωή για τα παιδιά μας. Ευθύνη έχει βέβαια το κράτος, πρέπει να δοθεί βάρος στη δημιουργία τόσων κέντρων πρόληψης, όσων έχει ανάγκη ο τόπος. Ωστόσο, πρόληψη δε σημαίνει απλά ενημέρωση αλλά διαμόρφωση μιας άλλης στάσης ζωής. Αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν που παίρνουμε για την Τετάρτη 26/6 είναι η συνέχεια στη δράση μας και θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στη χρονιά. Δίνουμε αγώνα για ζωή ουσιαστική και ολοκληρωμένη για τα παιδιά μας και όχι με δόσεις».
* * *
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και  μπορούν να δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα του ΣΕΓΑΣ.


Πηγή Εφημερίδα Ελευθερία