21/11/21

Μεταβολισμός: Το «καλό» λίπος που τον ενεργοποιεί και στους παχουλούς

Μελέτη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου MedUni και του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης με επικεφαλής τον Florian Kiefer δείχνει ότι οι παχύσαρκοι που έχουν, επίσης, ενεργό καφέ λίπος έχουν πιο υγιή μεταβολισμό και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όσους είναι παχύσαρκοι αλλά χωρίς καφέ λίπος. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκε στο Diabetes, υποδεικνύουν ότι η ύπαρξη καφέ λίπους μπορεί να προστατεύει από δευτερεύουσες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Εδώ και μερικά χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους που κάποιοι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή η αρτηριακή υπέρταση συγκριτικά με άλλους του ίδιου βάρους. Φαίνεται, λοιπόν, τώρα ότι ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό που αποκαλείται «μεταβολικά υγιείς παχυσαρκία» έχει εντοπιστεί υπό τη μορφή του καφέ λίπους. «Εδώ και αρκετό διάστημα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το καφέ λίπος ωφελεί τον μεταβολισμό επειδή, αντίθετα με τα πολύ πιο συνηθισμένα αποθέματα λευκού λίπους, αυτό μπορεί να καταναλώσει ενέργεια με τη μορφή της θερμότητας. Τα παιδιά και τα νήπια συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τον καφέ λιπώδη ιστό για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά η αναλογία του καφέ λίπους στο σώμα μειώνεται με την ηλικία και το πλεονάζον βάρος», εξηγεί ο Δρ. Kiefer. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι πάνω από το 1/3 των σοβαρά υπέρβαρων ενηλίκων (με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω των 35kg/m2) εξακολουθούν να έχουν ενεργό καφέ λίπος. Στη μελέτη, οι εθελοντές εκτέθηκαν πρώτα σε μέτριο κρύο με στόχο την ενεργοποίηση του καφέ λίπους, το οποίο στη συνέχεια ανιχνεύθηκε από ακτινογραφίες PET-CT. «Στους ενηλίκους, το καφέ λίπος εντοπίζεται κυρίως στη βάση του λαιμού και στον θώρακα. Μια σύντομη περίοδος διέγερσης μέσω του κρύο διάρκειας περίπου μίας ώρας αρκεί για να το ενεργοποιήσει», αναφέρει ο ειδικός. Οι υπέρβαροι συμμετέχοντες με καφέ λίπος παρουσίασαν υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, λιγότερο επιβλαβές κοιλιακό λίπος, πιο υγιή μεταβολισμό του σακχάρου και λιγότερα σημάδια λιπώδους νόσου του ήπατος συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου παρόμοιου βάρους αλλά χωρίς ανιχνεύσιμο κοιλιακό λίπος. Είναι εντυπωσιακό ότι οι συμμετέχοντες με καφέ λίπος βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση σε σχεδόν όλες τις μεταβολικές παραμέτρους, παρόλο που είχαν ελαφρώς υψηλότερο ΔΜΣ. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν και πάλι ότι δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα του λιπώδους ιστού, αλλά κυρίως η ποιότητά του», σχολιάζει ο Δρ. Kiefer. Πράγματι, οι διαφορές στην κατανομή του λίπους μπορεί να έχουν συμβάλει στο καλύτερο μεταβολικό προφίλ. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του σπλαχνικού λίπους που αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα του καφέ λίπους. «Είναι σαφές ότι η αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα του καφέ λίπους διασπάσει και θα κάψει πρώτα τα αποθέματα του επιβλαβούς σπλαχνικού λίπους. Γι’αυτό, άλλωστε, εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη φαρμάκων για την ενεργοποίηση του καφέ λίπους», καταλήγει ο ειδικός. Πηγή: ygeiamou.gr