Περισσότερες οι πιθανότητες νόσησης σε ομαδικά αθλήματα κλειστών χώρων
«Γιατί διακόπηκε η αθλητική δράση;» είναι το μόνιμο ερώτημα των τελευταίων ημερών, μετά την επιβολή των σχετικών μέτρων από πλευράς κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με τις αθλητικές ομοσπονδίες να προχωρούν σε διακοπή των πρωταθλημάτων, και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο. Το «Magnesiasports» είχε την ευκαιρία να ζητήσει την άποψη του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, που τόνισε ότι η ομαδική άθληση σε κλειστούς χώρους μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού.
Από την άλλη σημειώνει ότι σε ομαδικά αθλήματα σε ανοιχτούς χώρους οι πιθανότητες μειώνονται αλλά παραμένουν υπαρκτές, ενώ μηδενίζονται σε περιπτώσεις ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους.
Έχοντας πλέον μία καλή εικόνα της κατάστασης, ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι έχει αποδειχθεί και από την εμπειρία που έχουμε εδώ στη δική μας περιοχή, και από τη βιβλιογραφία, ότι η άθληση σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, μπορεί να φέρει συρροές κρουσμάτων. «Έχουμε να κάνουμε κυρίως με τη συνύπαρξη ατόμων νέων ενηλίκων, ενώ έχουμε δει ότι παιδιά του δημοτικού δεν νοσούν. Έχουμε δηλαδή τις περιπτώσεις εφήβων και ατόμων λίγο μετά την εφηβεία, που πρακτικά αθλούνται και παίρνοντας βαθιές και γρήγορες αναπνοές ο ένας κοντά στον άλλο σε κλειστούς χώρους μπορεί να νοσήσουν» αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας, επισημαίνοντας όμως ότι και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η νόσηση δεν είναι βαριά. «Όταν όμως πηγαίνουν στο σπίτι μπορεί να έχουν αρρώστους, συγγενείς που μπορεί να είναι μέλη ευπαθών ομάδων» αναφέρει επίσης και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. «Οι συνθήκες αυτές λοιπόν ευνοούν τη μετάδοση. Νομίζω λοιπόν ότι σ’ αυτήν τη φάση ήταν επιβεβλημένο να γίνει η διακοπή της άθλησης για τους κλειστούς χώρους» σημειώνει επίσης.
Μικρότερος ο κίνδυνος στο ποδόσφαιρο
Ο ίδιος ο κ. Γουργουλιάνης προτείνει πάλι την άθληση σε εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους. Το ποδοσφαιρο όμως αν και άθλημα που διεξάγεται σε εξωτερικό χώρο, διακόπτεται. «Αφού πρόκειται για άθλημα σε εξωτερικό χώρο, σαφώς οι πιθανότητες είναι περιορισμένες» αναφέρει, ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που έχει επαφές, οι αποστάσεις σε συγκεκριμένες στιγμές είναι πολύ κοντινές ανάμεσα σε παίκτες και οι ανάσες γρήγορες και βαθιές. Οπότε αν και περιορισμένες και εκεί υπάρχουν κάποιες πιθανότητες διασποράς του ιού.
«Ατομική άθληση σε εξωτερικό χώρο νομίζω ότι είναι το πιο ασφαλές για όλους» είναι το σχόλιο του κου Γουργουλιάνη. Ακόμη και αθλήματα πάντως, όπως το τένις, όπου οι αποστάσεις μεταξύ αθλητών είναι σημαντικές, σε εξωτερικό χώρο, ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ πολύ περιορισμένος…
Όσον αφορά την παρουσία του κόσμου στα γήπεδα, το θέμα είναι πόσοι και ποιοι κάθονται στις κερκίδες και αν υπάρχει συνωστισμός. Θεωρητικά, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι περιθώρια υπάρχουν, αλλά ακόμη οριστική λύση δεν έχει βρεθεί…
Στον αθλητισμό κολλάει και στα σχολεία δεν κολλάει; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έρχεται αβίαστα στο προσκήνιο, με τα σχολεία να λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις κανονικά. Ο κ. Γουργουλιάνης πάντως θυμίζει ότι στα σχολεία και με τη φυματίωση να έχει έντονη εμφάνιση στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ακόμη και το καταχείμωνο η διδασκαλία γινόταν σε εξωτερικούς χώρους! «Αυτό που έχει φανεί είναι ότι όταν ένας νοσεί και μεταδίδει τον ιό και είναι έξι συνολικά άτομα σε κλειστό χώρο για 3-4 ώρες, θα κολλήσουν οι πέντε. Σε ανοιχτό χώρο δεν θα νοσήσει κανένας ή θα νοσήσει το πολύ ένας. Ο αέρας που περνάει παρασύρει τα σταγονίδια που αιωρούνται και έτσι διασπορά του ιού» σχολιάζει σχετικά…
Χρυσόστομος Τρίμμης