16/9/20

Επιστολή Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου προς Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ

 Επιστολή Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου προς Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ

 

Αξιότιμοι κύριοι

 

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι στις δύσκολες ημέρες που προκύπτουν το τελευταίο εξάμηνο λόγω του covid, αρκετοί τομείς της κοινωνικής, αθλητικής, οικονομικής, ακόμη και ψυχολογικής ζωής και υγείας της κοινωνίας, επηρεάζονται αρνητικά εξαιτίας αποφάσεων που παίρνουν οι υπεύθυνοι συνολικά αντί να εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 

Αρκετές από τις αποφάσεις είναι μάλιστα αδύνατο να κατανοηθούν και από τον πλέον καλόπιστο, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κολύμβησης που επιβλήθηκε για δύο μήνες ως τις αρχές Μαΐου με την αιτιολογία ότι δεν είναι άσκηση, και πλήθος άλλων.

 



Ως Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου απαρτιζόμενος από 350 μέλη, κάθε χρόνο μαζί με όλους τους συλλόγους δρομέων της Ελλάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, γι'αυτό και χαρακτηρίζεται ΚΙΝΗΜΑ. Τα μέλη μας αθλούνται και ασκούνται καθημερινά, αλλά φέτος συναντούν αρκετά εμπόδια που ναι μεν είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθώς κανένας μας δεν είναι αρνητής του covid και κατανοούμε όσα είναι λογικά, πλην όμως πολλά άστοχα εξ αυτών επηρεάζουν τον προγραμματισμό τους και τον προϋπολογισμό τους.

 

Επί παραδείγματος, τα μέλη μας επί μήνες έκαναν σκληρή προετοιμασία για τη συμμετοχή στον αγώνα 30 χιλιομέτρων του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, έκλεισαν ξενοδοχεία και λεωφορείο για τη μετάβαση, και μόλις χθες 9 Σεπτεμβρίου έμαθαν ότι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν λόγω του περιορισμένου συμμετοχών. Ποιος θα τους αποζημιώσει για τον χαμένο κόπο τους και για τα έξοδα που έκαναν? Ομοίως, ποιος θα αποζημιώσει τους επιχειρηματίες των Ιωαννίνων που θα χάσουν πολύτιμα έσοδα εξαιτίας άστοχων αποφάσεων? Γιατί δεν βρέθηκε πρωτόκολλο ασφαλούς διεξαγωγής της διοργάνωσης με λογικό αριθμό συμμετοχών?

 

Πλήθος ακόμη αγώνων δρόμου ματαιώθηκαν και χιλιάδες δρομείς έχασαν κόπο και χρήματα, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα διεξαχθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας. Θα είναι η πλέον αρνητική διαφήμιση για τη χώρα μας αν δεν μπορέσει να διοργανώσει τον αγώνα που αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Ματαιώθηκε δε ήδη ο άλλος αγώνας - Παγκόσμια Κληρονομιά της Ελλάδας, το Σπάρταθλο όπου 300 δρομείς θα βρίσκονταν σε διαδρομή 246 χιλιομέτρων συνεπώς κάθε άλλο παρά συνωστισμό θα δημιουργούσαν.

 

Οι αγώνες δρόμου πρέπει να γίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις και πρωτόκολλο, αντί με κατασταλτικούς όρους που κάνουν μη βιώσιμη τη διεξαγωγή τους. Για αυτό τον λόγο αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε τον φετινό αγώνα της πόλης μας που διοργανώνουμε Volos Half Run ZeniΘ με συνέπεια εκτός όλων των άλλων, να στερηθεί το ποσό των 2.000 ευρώ το Ορφανοτροφείο Βόλου στο οποίο η διοργάνωση θα διέθετε το ανωτέρω ποσό, όπως αντίστοιχα διαθέσαμε 2.000 ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου στον αγώνα του 2019.

 

Συμπεριλάβατε τους αγώνες δρόμου που γίνονται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων στην ίδια διάταξη που αφορά εκδηλώσεις 100 ατόμων το ανώτερο όπως οι γάμοι, με συνέπεια οι περισσότεροι αγώνες δρόμου να ματαιώνονται, ενώ αντίθετα για παράδειγμα, κάθε Σαββατοκύριακο θα γίνονται (καλώς) περισσότεροι από 1.000 αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών πρωταθλημάτων χωρίς το αυστηρό πρωτόκολλο που ίσχυσε στους αγώνες της Super League. Σημειώνουμε ότι σε όσους αγώνες δρόμου έχουν γίνει ακόμη και με εκατοντάδες συμμετοχές, ως τώρα δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα covid καθώς το πρωτόκολλο είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, παρόλα αυτά προστέθηκαν όροι που κάνουν αδύνατη τη διεξαγωγή των περισσότερων αγώνων δρόμου, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που δεν εμποδίζεται η διεξαγωγή τους.

 

Επίσης σημειώνουμε ότι οι αποφάσεις σας θέτουν σε κίνδυνο της ασφάλεια διεξαγωγής όσων αγώνων γίνονται, καθώς στον επιτρεπόμενο αριθμό των 100 ατόμων συμπεριλαμβάνονται οι εθελοντές και το υγειονομικό προσωπικό, συνεπώς η εκάστοτε διοργάνωση θα πρέπει να διαθέτει λιγότερους εθελοντές και γιατρούς ώστε να μη ξεπεράσει τον αριθμό, με συνέπεια πιθανή ελλιπή φύλαξη των διαδρομών και πιθανό πλημμελή έλεγχο των αγωνιζόμενων για τον covid.

 

Σας στέλνουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

 

- Γιατί λήφθηκαν αυτά τα μέτρα για το σύνολο των αθλημάτων, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων του κάθε αθλήματος? Γιατί τα μέτρα πλήττουν αθλήματα όπου δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα covid, και αφήνουν ανεπηρέαστα άλλα αθλήματα όπου όντως το πρωτόκολλό τους χρειάζεται αναθεώρηση, πχ το ποδόσφαιρο όπου υπήρξαν κρούσματα covid μέχρι και στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας και τον αγώνα μπαράζ για θέση στην Super League?

 

- Αν κάποια διοργάνωση αποφασίσει να διεξαχθεί βάση των όρων, και αναγκαστικά μειώσει τους εθελοντές και τους γιατρούς ώστε να μην ξεπεραστεί ο αριθμός των 100 ατόμων που θέτετε, ποιος θα αναλάβει την ποινική ευθύνη αν υπάρξει ατύχημα εξαιτίας της ελλιπούς φύλαξης, ή αν παρουσιαστεί μετάδοση covid επειδή δεν ελέγχθηκε σωστά κάποιος ασθενής συμμετέχοντας λόγω του μειωμένου υγειονομικού προσωπικού?

 

- Από πότε οι επιπλέον γιατροί υπάγονται και αυτοί στα άτομα που δημιουργούν συνωστισμό?

 

- Με ποιο σκεπτικό επιτρέπεται η παρουσία δεκάδων ατόμων σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην έκταση ενός γηπέδου, και επιτρέπεται η παρουσία μόλις 100 ατόμων σε αγώνα δρόμου, ακόμη και σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων?

 


- Με ποιο σκεπτικό μπορούν να προπονούνται περισσότερα από 100 άτομα σε ένα στάδιο, στην έκταση ενός σταδίου, και επιτρέπεται η παρουσία μόλις 100 ατόμων σε αγώνα δρόμου, ακόμη και σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων?

 

- Πως θα μπορεί μια διοργάνωση αγώνα δρόμου που θα γίνει αρκετούς μήνες μετά να κάνει τον προγραμματισμό και τα έξοδά της, αν δεν ξέρει αν τα μέτρα θα ισχύουν και όταν θα πρόκειται να διεξαχθεί?

 

- Ποιος θα αποζημιώσει τους συμμετέχοντες σε αγώνες δρόμου ακυρώνονται, για τα ξενοδοχεία που πλήρωσαν, τα εισιτήρια που έχουν πληρώσει για την μεταφορά τους κ.α.?

 

- Ποιος θα πληρώσει τις διοργανώσεις που παρήγγειλαν μετάλλια, t-shirts, τα οποία μάλιστα καθώς αναγράφουν και ημερομηνία θα πάνε χαμένα?

 

- Ποιος θα πληρώσει τις εργατοώρες που θα πάνε χαμένες σε διοργανώσεις για να κάνουν μία-μία την επιστροφή χρημάτων στους εγγραφέντες δρομείς?

 

- Ποιος θα πληρώσει τα ξενοδοχεία που δέχονται ακυρώσεις, τις τοπικές κοινωνίες που θα χάσουν πολύτιμους πόρους από τις ακυρώσεις κρατήσεων?

 

- Κατ'επέκταση, ποιος θα αποζημιώσει την κοινωνία που μέσω της παρεμπόδισης της άθλησης και της μη προβολής του υγιούς τρόπου ζωής, οδηγεί τον κόσμο στη καθιστική ζωή, νούμερο ένα αιτία της δημιουργίας ασθενών οργανισμών?



- Γιατί κάποιες άστοχες αποφάσεις στρέφονται εναντίον αυτού που θα έπρεπε να υπηρετούν?


 

 

Κατανοούμε τις δυσκολίες, επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε αρνητές του covid, αντιθέτως επιθυμούμε τη λήψη βιώσιμων μέτρων σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα για την αντιμετώπισή του. Σας ζητούμε όπως κάθε μέτρο που αποφασίζετε για οποιαδήποτε δραστηριότητα να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό αντί να παρεμποδίζει τη διεξαγωγή της, και αυτή να διεξάγεται κανονικά με βιώσιμες προϋποθέσεις.

 

Με εκτίμηση

 

για τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου

 

ο πρόεδρος Παλάντζας Κων/νος

 

ο γραμματέας Αντωνίου Ιωάννης-Νικόλαος