18/6/20

Η άσκηση αλλάζει τα μικρόβια του εντέρου

Θάνος Ξυδόπουλος
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί επίσης να τροποποιήσει τους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται εντός του εντέρου μας.

Οι αλλαγές μικροβίων μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και μετά από αρκετά περιορισμένα σχήματα άσκησης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν τουλάχιστον τρεις ώρες ελαφριάς άσκησης -όπως μια γρήγορη βόλτα ή κολύμπι- την εβδομάδα είχαν αυξημένα επίπεδα Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia hominis και Akkermansia muciniphila σε σύγκριση με τα καθιστικά άτομα. Τα F. prausitzii και R. hominis μειώνουν τη φλεγμονή ενώ το A. muciniphila έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και βελτιωμένη μεταβολική υγεία. Άρα αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα είναι πιθανό να είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία.
Φαίνεται όμως ότι ο τύπος άσκησης έχει επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στις αλλαγές που παρατηρούνται. Μελέτες τρωκτικών διαπίστωσαν ότι ο εξαναγκασμός τρεξίματος στον τροχό προκάλεσε διαφορετικές αλλαγές σε σύγκριση με τη μέτρια άσκηση. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Οι αθλητές έχουν διαφορετικά προφίλ μικροβίων σε σύγκριση με τα καθιστικά άτομα παρόμοιας ηλικίας και φύλου. Έχουν πιο ποικιλόμορφη μικροχλωρίδα και μεγαλύτερη αφθονία από τα τρία είδη βακτηρίων που αναφέρονται παραπάνω.
Μελέτες που εξετάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα διαπίστωσαν ότι η άσκηση μειώνει τα φλεγμονώδη σήματα και προωθεί ένα πιο «ρυθμιζόμενο» περιβάλλον, στην επένδυση του εντέρου και πέραν της επένδυσης. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων του εντέρου. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι μια μελέτη έδειξε πως το A. muciniphila αντιστρέφει την αύξηση του βάρους από μια δίαιτα με υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε ποντίκια.
Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση σε ποντίκια A. muciniphila προκάλεσε αύξηση ορισμένων μορίων που μοιάζουν με κάνναβη και φυσιολογικά παράγονται στο σώμα μας, τα οποία ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. Μεταξύ άλλων, τα ενδοκανναβινοειδή εμπλέκονται στον έλεγχο της φλεγμονής του εντέρου και του φραγμού του εντέρου (τα κύτταρα πρώτης γραμμής που παρέχουν φυσική ανοσολογική άμυνα από εξωτερικές επιθέσεις). 
Κατόπιν όλων αυτών, είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι η άσκηση μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και μέσω αυτής της μεταβολής να επηρεάζει την ευεξία μας. 
Πηγή: zougla.gr