27/5/16

7 λάθη που κάνουν όλοι οι δρομείς

    Σε αυτό το κείμενο σας παρουσιάζουμε μερικά από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν όλοι οι δρομείς,έμπειροι ή λιγότερο έμπειροι.
  1. Να τρέχεις πολύ συχνά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε το χρυσό κανόνα του να αυξάνεις σταδιακά τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα.
  2. Κακή διατροφική αποκατάσταση. Μετά από δύσκολες προπονήσεις, ένα γρήγορο γεύμα με υδατάνθρακες είναι η σωστή επιλογή. Στη συνέχεια ένα πλήρες γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για να αποκατάσταση των μυών είναι ιδανικό.
  3. Μη ξεκινάς γρήγορα τον αγώνα. Μόλις δοθεί η εκκίνηση συγκρατήσου, έχει ολόκληρη την κούρσα μπροστά σου για να καταφέρεις το ατομικό ρεκόρ. Απλά μη ξεκινήσεις γρήγορα διότι ο κίνδυνος να καρφώσεις είναι πιθανός.
  4. Μη γίνεσαι ο γιατρός του εαυτού σου. Τις περισσότερες φορές οι δρομείς δε δίνουν σημασία στα μηνύματα που στέλνει το ίδιο μας το σώμα. Και μια μικρή ενόχληση μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό τραυματισμό που θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό. Κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου πριν να είναι αργά.
  5. Έλλειψη ύπνου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση στο τρέξιμο, να μειώσουν την αποκατάσταση, να ρίξουν το ανοσοποιητικό, ακόμη και να μειώσουν τη διαύγεια πνεύματος. Επειδή ο καθένας μας χρειάζεται διαφορετικές ώρες ύπνου καλό είναι να προγραμματίζεις τις καθημερινές ώρες ύπνου με βάση την καθημερινότητά σου και μετά με την προπόνηση.
  6. Δε ξεκουράζεσαι ποτέ. Η υπερπροπόνηση όπως είναι γνωστό, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από τραυματισμό μέχρι έλλειψη κινήτρου και αδυναμία του οργανισμού. Κάθε προπονητικό πρόγραμμα, όποιο και αν ακολουθείς, πρέπει να έχει μια μέρα ξεκούρασης και δύο με τρεις εύκολες προπονητικές μέρες. Είναι εύλογο να κάνεις εναλλακτική προπόνηση σε αυτές τις μέρες, αλλά επιβράβευσε τον εαυτό σου με μια πλήρη μέρα ξεκούρασης για να δώσεις στο σώμα σου το χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί.
  7. Μη ξεχνάς ποτέ ότι ξεκίνησες το τρέξιμο για να νιώθεις καλύτερα και να είσαι υγιής και όχι για να αγχώνεσαι με το πώς θα γίνεις πιο γρήγορος.

    Επιμέλεια: Απόστολος Γούλας