Δεν αρκεί να τρέχεις γρήγορα για να είσαι δρομέας αλλά και να φέρεσαι σαν δρομέας! Ποιος είπε άλλωστε ότι ο δρομικός χώρος δεν έχει τους δικούς του κανόνες συμπεριφοράς; Διαβάστε το θέμα που ακολουθεί και ανακαλύψτε το savoir vivre του δρομικού χώρου!
Εντός σταδίου
Όπως και κάθε οργανωμένος χώρος έτσι και τα στάδια διαθέτουν τους δικούς τους, άτυπους, βέβαια, κανόνες που όλοι, όμως, πρέπει να σέβονται ανεξάρτητα αν πρόκειται για έναν «φτασμένο» δρομέα ή έναν απλό περιπατητή.
Το βασικότερο λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς όταν τρέχει ή βαδίζει σε ένα στάδιο είναι ότι η κίνηση στον στίβο γίνεται αριστερόστροφα και όποιος κινείται με αντίθετη φορά θα πρέπει να υποχωρεί και να είναι προσεκτικός σε κάθε του συνάντηση με άλλους δρομείς. Υπάρχουν μάλιστα στάδια στα οποία απαγορεύεται η αντίθετη κίνηση από αυτή του στίβου.
Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι όσοι περπατούν, εναλλάσσουν τρέξιμο με περπάτημα, ή έστω τρέχουν ελεύθερα θα πρέπει να κινούνται στους εξωτερικούς διαδρόμους ώστε να μην εμποδίζουν δρομείς που εκτελούν συνήθως γρήγορες προπονήσεις στον εσωτερικό διάδρομο. Γενικά η λογική είναι ότι όσο πιο αργός είναι κάποιος τόσο πιο κοντά στην εξωτερικό διάδρομο πρέπει να κινείται. Αυτό ισχύει και για τις μεγάλες παρέες όπου τα άτομα θα δεν θα πρέπει να αναπτύσσονται κατά πλάτος των διαδρόμων αλλά να τρέχουν σε μικρότερες ομάδες οι οποίες να ακολουθεί η μία την άλλη ώστε ο γρηγορότερος δρομέας εκτός παρέας να μπορεί να προσπεράσει. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από αυτούς που τρέχουν με μουσική καθώς μέσα στο στάδιο είναι πολύ πιθανό να μην ακούσουν άλλους δρομείς που έπονται με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.
Μία καλημέρα είναι αυτή…
Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό όμως συνηθίζεται. Βλέπετε, οι δρομείς όταν συναντιούνται συχνά ανταλλάσσουν μία καλησπέρα, ή έστω ένα νεύμα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται. Είναι ουσιαστικά μία κίνηση αναγνώρισης ενός ανθρώπου με μία κοινή συνήθεια όπως το τρέξιμο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί υποχρεωτική κίνηση. Έτσι, αν κινείστε σε κάποιο πάρκο, στον δρόμο ή και στο βουνό μην παραλείψετε να χαιρετήσετε τους δρομείς που διασταυρώνονται στο διάβα σας. Ένα νεύμα μπορεί να είναι αρκετό και ουσιαστικά αποτελεί μία αναγνωριστική κίνηση ανάμεσα στους δρομείς. Αν ωστόσο, δεν λάβετε την ανάλογη απάντηση, μην απογοητευθείτε!
Αγωνιστική συμπεριφορά
Φτάνουμε τώρα στους αγώνες. Αν λοιπόν αποφασίσετε να τρέξετε τον πρώτο σας αγώνα δεν αρκεί να δηλωθείτε και να προετοιμαστείτε προπονητικά! Καλό είναι να γνωρίζετε και πώς να συμπεριφερθείτε ώστε και τον αγώνα σας να ευχαριστηθείτε και να μην εμποδίσετε τις προσπάθειες άλλων δρομέων ή τους διοργανωτές. Έτσι, την ώρα της εκκίνησης αποφύγετε να σταθείτε μπροστά-μπροστά εφόσον γνωρίζετε ότι δεν είστε από τους πιο γρήγορους δρομείς, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο στα πρώτα μέτρα όσους θέλουν να πετύχουν ένα ρεκόρ ή επιθυμούν να ακολουθήσουν γοργό ρυθμό.
Σίγουρα το να μείνετε λίγο πίσω ενδέχεται να σας κοστίσει λίγα δευτερόλεπτα όμως με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι δεν θα σπρωχτείτε στην αρχή αλλά και ότι δεν θα ενοχλήσετε τους πιο γρήγορους δρομείς. Την ώρα του τερματισμού τώρα, όσο κουρασμένοι κι αν είστε, προσπαθήστε να προχωρήσετε λίγα μέτρα και να μην σταθείτε ακριβώς μπροστά στη γραμμή του τερματισμού ώστε να μην εμποδίσετε τους δρομείς που θα ακολουθήσουν αλλά και την ομαλή ροή του αγώνα.
Όχι σκουπίδια όχι πλαστικά
Τελευταίο αλλά όχι ύστατο, γιατί οι δρομείς εκτός των άλλων έχουν και έντονη περιβαλλοντική συνείδηση. Έτσι, μετά από κάθε προπόνηση όπου κι αν είστε ελέγξτε ότι δεν αφήσατε κάποιο αντικείμενο ή σκουπίδι στον χώρο της προπόνησης ενώ θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας να είστε προσεκτικοί με τα σκουπίδια σας και στο μήκος της διαδρομής που. Με τον τρόπο αυτό από τη μία εξασφαλίζετε ότι δεν ρυπαίνετε τον χώρο που προπονείστε (μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε που θα ξαναχρησιμοποιήσετε τον συγκεκριμένο χώρο) ενώ επιπλέον δίνετε και το καλό παράδειγμα.
πηγή: Runner Magazine